Blog,  sklep

Co zjeść na kolację?

Kilka lat temu zorientowałam się, że większość naszych domowych kolacji to kanapki z serem, szynką, ogórkiem lub pomidorem.
Dzieci były na tyle małe, że jadły oczywiście jeszcze wtedy jakieś kaszki etc, ale ja razem z mężem kończyliśmy przeważnie z kanapkami na talerzach 😉

Raz, że taki mieliśmy nawyk z domów rodzinnych, dwa, że nie mieliśmy siły/czasu/chęci na wielkie gotowanie, trzy, że nie mieliśmy pomysłów a nawet jeśli zaczynaliśmy ich na szybko szukać w internecie, to okazywało się, że połowy potrzebnych składników nie mamy w domu, a do sklepu to już zupełnie nie chce nam się iść.

Rozesłałam do kilku koleżanek maila z prośbą o podzielenie się inspiracjami na takie kolacje, które:
a) można przygotować w nie więcej niż pół godziny
b) nie są obiadami (my akurat takie typowo obiadowe dania jemy w środku dnia)
c) bazują na dość prostych składnikach

Na podstawie ich maili, przejrzenia kilku blogów i książek kucharskich stworzyłam sobie listę, która zawisła u mnie na lodówce i stała się inspiracją w kryzysowych momentach.
Zawsze mamy jakąś warzywną mrożonkę, jakąś puszkę z warzywami/fasolą, jajka i różne rodzaje sera (biały, mozzarella,feta, parmezan, żółty itd).
Nawet jeśli nie mamy wiele więcej, to i tak daje nam to już całkiem dużo możliwości.
Ja z tej listy już prawie nie korzystam, bo po pierwsze menu jeszcze bardziej nam się rozszerzyło a po drugie pomysłów już mi nie brakuje

Podsumowując:
🥗 wszystko z tej listy jedzą także nasze dzieci (i lubią )
🥗 prawie wszystko można przygotować w max pół godziny
🥗 nie jest to zamknięta lista (i brak na niej rzeczy podstawowych jak wspomniane kanapki z żółtym serem, co nie znaczy, że ich nie jemy, tylko, że nie musimy sobie o nich specjalnie przypominać)
🥗produkty potrzebne do przygotowania są u nas na stałe w domu

Na lodówce wisi jeszcze lista podwieczorków i śniadań 

Nasze kolacje:

Kanapki

  • Hummus
  • Pasty jajeczne
  • Pasty rybne (np z tuńczyka, makreli)
  • Pieczony burak + karmelizowana cebulka
  • Powidła z kakao
  • Pasta z czerwonej fasoli (z suszonymi pomidorami)
  • Pasta z czarnej fasoli z oliwkami
  • Pasta z białej fasoli z czarnuszką
  • Ser koryciński + ogórki kiszone
  • Twarożki (na słono, z cynamonem i miodem, ze szczypiorkiem, z ogórkiem i koperkiem)
  • Pasztet mięsny lub warzywny (np z warzyw z rosołu, + chrzan, żurawina)

Sałatki

  • Z pieczonymi warzywami
  • Ziemniaczana
  • Z soczewicą
  • Grecka
  • “Warstwowa” (z serem żółtym, jajkiem, tuńczykiem, cebulą)
  • “Drogowa” (warzywa w kolorach żółtym/zielonym/czerwonym z winegrette, np ogórek+papryka+kukurydza lub sałata+pomidory+żółta papryka)
  • jarzynowa

Naleśniki i placki

  • Na słono (z serem i wędliną
  • Z owocami
  • Placki z cukinii
  • Placki ziemniaczane
  • Z maślanką

Jajka

  • Zapiekane w kokilkach
  • Na twardo/miękko/sadzone
  • Omlety (smażone, pieczone np z cukinią, pomidorami i serem feta)
  • Muffiny jajeczne

Zapiekanki

  • Warzywne
  • Z makaronem
  • Na bazie kasz (jęczmięnnej, bulgur)

Ryby

  • Ryba po grecku
  • Makrela (tak po prostu w kawałkach)
  • Łosoś z awokado
  • Sardynki w pomidorach
  • Tuńczyk z kukurydzą

Ciasto francuskie

  • Rogaliki (z serem i szynką, szpinak i feta)
  • A la pizza
  • Tarta – por,boczek, ser pleśniowy/ szpinak i feta/ czerwone warzywa z mrożonki + zioła prowansalskie

Dodatki warzywne

  • Karmelizowana cebulka
  • Marchewki w słupki
  • groszek/kukurydza z puszki
  • Kukurydza w kolbach
  • Pieczone buraki
  • Tapenada
  • Pieczone warzywa

Wrapy/tortille

  • Z pieczonym bakłażanem,cukinią,papryka
  • Z pastami/hummusami, granatem, serem
  • Z łososiem/szpinakem/fetą
  • Z tym co akurat jest  😉

INNE:

  • Pierogi z nadzieniem
  • Pierogi leniwe
  • Makaron z pesto, inne makarony
  • Parówki (zwykłe, w cieście)
  • Grzanki (z ananasem i ziołami prowansalskimi)
  • Zupy
  • Muffiny wytrawne (z oliwkami, suszonymi pomidorami)
  • Wariacje na temat qroque madame

PS. Nie jestem dietetykiem 😉
PS2. jeśli Wam się podoba i /lub znacie jakąś mamę, której moja lista mogłaby pomóc to udostępniajcie 

Pomysły na obiady i podwieczorki rozpisane na 17 tygodni znajdziesz tutaj i tutaj. Spisałam dla Was jeszcze na czym polega mój system planowania posiłków oraz różne pomysły śniadaniowe.
Ja swoje posiłki planuję w swoim organizerze – tam też sporządzam różne listy posiłków ulubionych, szybkich czy nowych do wypróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *