planner
Blog,  Gotowanie

Co zjeść na obiad? – część II

Znowu zamknięto nas w domach 😉 I znowu jednym z ważniejszych u nas w domu (a na pewno jednym z częstszych) pytań, jest – “Co będzie dziś na obiad?”. Po doświadczeniach z początku pandemii wiem już, że dobrze mieć już system robienia zakupów, planowania posiłków i gotowania. On nam się sprawdził i zasadniczo pozostał bez zmian.
Tym razem plan lekcji online moich dzieci utrudnia mi codzienne wspólne gotowanie z dziećmi – częściej muszę robić coś na szybko i “pomiędzy” – lekcjami, spacerami z Najmłodszym i własną pracą. Częściej sięgam do dwóch list, które prowadzę w swoim organizerze. Pierwsza lista to “szybie obiady”, a druga “ulubione dania rodzinne”. Inspiracje stamtąd plus kilka moich ulubionych kulinarnych blogów i przeważnie lista na tydzień jest ułożona 😉
Nasz jadłospis na 12 tygodni z marca-czerwca, bardziej w trybie “slow” można znaleźć tutaj. Poniżej zaś wrzucam nasze pomysły listopadowo-grudniowe – bardziej na szybko, na dwa dni, ale nadal rozmaicie 🙂

TYDZIEŃ 1

sobota: noodle po koreańsku (z Kwestii Smaku)
niedziela: pieczone udka z kurczaka, ryż z kukurydzą, sałatka z papryką i pomidorem + ciasto czekoladowo-dyniowe
poniedziałek: kotleciki warzywne (z warzyw z bulionu), duszone warzywa i kasza bulgur
wtorek: kurczak (z niedzieli), pieczone ziemniaki i buraczki
środa: wrapy z kotlecikami warzywnymi (tymi samymi co w poniedziałek), z hummusem, granatem, pieczonymi cukinią i bakłażanem
czwartek: zapiekanka z boczkiem i zielonymi warzywami
piątek: pierogi z serem i surówka z jabłka i marchewki

TYDZIEŃ 2

sobota: spaghetti alla putanesca
niedziela: dorsz pieczony w pesto, kopytka, brokuły + owoce pod kruszonką z lodami waniliowymi
poniedziałek: makaron ze szpinakiem i serem lazur
wtorek: reszta dorsza, ryż, buraczki
środa: kasza pęczak z suszonymi pomidorami, oliwkami, papryką i grillowana pierś z kurczaka
czwartek: chłopski garnek z ziemniakami
piątek: pierogi leniwe i surówka z marchewki z jabłkiem z żurawiną

TYDZIEŃ 3

sobota: zapiekanka bolognese + sałata winegrette
niedziela: kurczak pieczony w całości, gnochhi, grillowana kukurydza + ciasto jogurtowe ze śliwkami
poniedziałek: sycylijskie pulpeciki (przepis z kwestii smaku, choć z mrożonymi pulpecikami)
wtorek: reszta kurczaka z kaszą bulgur i brokułami
środa: curry z kalafiora z ryżem
czwartek: makaron ze szpinakiem i sosem z sera pleśniowego
piątek: naleśniki z serem i zupa dyniowa

TYDZIEŃ 4

sobota: mielone, ziemiaki, buraczki
niedziela: mielone, puree, mizeria i groszek na ciepło + torty urodzinowe bliźniaków 😉
poniedziałek: makaron z dynią, fetą, suszonymi pomidorami
wtorek: zapiekanka z zielonymi warzywami
środa: pulpety warzywne w sosie pomidorowym z kaszą bulgur i brokułami
czwartek: makaron z boczkiem i cukinią
piątek: leczo z kaszą pęczak, fetą i rozmarynem

TYDZIEŃ 5

sobota: schabowe, gotowane ziemiaki, kapusta kiszona
niedziela: schabowe, pieczone ziemniaki,buraczki i mizeria + ciasto marchewkowe
poniedziałek: spaghetti bolognese
wtorek: pierogi (kupne) z mięsem i surówka z marchewki
środa: kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem
czwartek: makaron ze szpinakiem
piątek: zamawiana pizza 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *